26 Νοε 2009

Επιδιώκεις την προσωπική σου ανάπτυξη;

Ίσως είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει κάποιος το πότε η εργασιακή ικανοποίηση αντικαθίσταται από μια μονότονη ρουτίνα. Βλέπεις το ρολόι συνεχώς λίγο πριν το τέλος της εργασιακής μέρας; Βαριέσαι μόνο και μόνο στη σκέψη ότι θα πρέπει να πας στη δουλειά; Μήπως πρέπει να τονώσεις το εργασιακό σου πνεύμα και να ανακτήσεις δυνάμεις και κίνητρα για τη συνέχεια;

Η επιδίωξη της προσωπικής ανάπτυξης είναι μέσο να ξεφύγει ένας εργαζόμενος από μια μονότονη καθημερινότητα στην εργασία. Είναι, όμως, και μέσο για ανέλιξη, επίτευξη καριέρας και μακροπρόθεσμων στόχων.

Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο και τις ευθύνες μας, βασικό συστατικό των προσωπικών και επαγγελματικών στόχων είναι ένας ορίζοντας. Που θέλεις να φθάσεις; Εργάζεσαι απλά με σκοπό να λάβεις τον μισθό σου στο τέλος του μήνα; Ετοιμάζοντας ένα πλάνο, με απαρχή την κατεύθυνση που το κάθε άτομο θα ήθελε να έχει, χρειάζονται, ακολούθως, στόχοι και βήματα που θα πραγματοποιηθούν μέχρι την επίτευξη του επιδιωκόμενου. Ο καθορισμός στόχων σε ατομικό επίπεδο λειτουργεί περίπου όπως τον επιχειρησιακό καθορισμό στόχων. Ανακαλύπτοντας τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του ατόμου, λαμβάνοντας υπόψη το ίδιο το άτομο αλλά και όσους είναι γύρω του, ο κάθε ένας μπορεί να ανακαλύψει τις ευκαιρίες και τα εμπόδια που θα υπάρξουν, καθώς και τους εξωτερικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν την διαδικασία.

Είναι προτιμότερο ο κάθε ένας να επικεντρωθεί στα ‘ατού’ του, στα πλεονεκτήματα του και έχοντας κατά νου όσα χρειάζεται να ληφθούν υπόψη, προσανατολίζει πλέον συγκεκριμένα την πορεία στους στόχους. Η δυναμικότητα του ατόμου αντικατοπτρίζεται και στο προσωπικό του πλάνο για ανάπτυξη και μελλοντική επίτευξη στόχων. Αν προσθέσουμε τον ενθουσιασμό, την προσωπική δέσμευση, τις προηγούμενες επιτεύξεις και στόχους που είχαν ολοκληρωθεί, ακόμα και την προσωπική βελτίωση μέσω εκπαίδευσης ή κατάρτισης, η συνταγή θα πετύχει.
(Φιλελεύθερος, 22 Νοεμβρίου 2009)

16 Νοε 2009

Οικονομική αναδιάρθρωση

Ανοικοδόμηση ή αναδιάρθρωση μιας οικονομικής μονάδας μπορεί να λάβει πολλαπλές μορφές. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να είναι αποτέλεσμα μειωμένου κύκλου εργασιών της επιχείρησης, ή έντονου ανταγωνισμού, ή περιβαλλοντικών απαιτήσεων και βιομηχανοποίησης. Οικονομική ανοικοδόμηση υπήρξε όμως και μετά την εισβολή το 1974, ή μετά τον εμφύλιο πόλεμο στην Αμερική ή μετά από πρόσφατες φυσικές καταστροφές που προκάλεσαν έντονα προβλήματα σε οικονομίες χωρών.

Σκοπός είναι να γίνει διάρθρωση και οικοδόμηση από την αρχή. Στην Κύπρο, υπήρξαν εταιρείες που αποφάσισαν όπως προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των δομών τους, ώστε να επιστρέψουν και πάλι στο ανταγωνιστικό παιγνίδι της αγοράς.

Η ανοικοδόμηση αποσκοπεί στην επίτευξη μιας εναλλακτικής στρατηγικής και οργάνωσης. Η εταιρεία, η οποία θα διαπιστώσει την ανάγκη να προχωρήσει σε αλλαγές στις δομές της επιχείρησης, μπορεί να επιλέξει ένα νέο επιχειρηματικό ρίσκο. Υπάρχουν οι περιπτώσεις εκείνες οι οποίες θα προχωρήσουν σε συγχώνευση εταιρειών. Υπάρχουν και εκείνες οι οποίες θα επιλέξουν την εξαγορά της επιχείρησης. Υπάρχουν όμως κι κάποιες οι οποίες διαλέγουν τη μείωση τους κόστους, ώστε η επιχείρηση να σταθεί στα πόδια της και να ανακτήσει τις δυνάμεις της. Στις περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων (που δεν αφορούν μόνο σκοπούς αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων), υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που προνοεί τέτοιες επιλογές.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η ίδια η εταιρεία επιλέγει να παραμείνει ως έχει; Σημαντικότερο πάγιο κόστος μιας μεγάλης εταιρείας είναι οι αποδοχές του προσωπικού. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε ακόμα και σήμερα. Σε περίοδο κρίσης, μείωσης εργασιών και απώλειας κερδών, οι διοικήσεις των εταιρειών αναζητώντας τρόπους επιβίωσης επιλέγουν να απολύσουν μαζικά εργαζόμενους.

Πέρα όμως από τις απολύσεις και τα σχέδια αποζημιώσεων, μια επιχείρηση μπορεί να επιλέξει την σύμπτυξη τμημάτων, την αυτοματοποίηση υπηρεσιών, την χρήση ηλεκτρονικού εμπορίου και την αναζήτηση τρόπων μείωσης του κόστους παραγωγής.
(Φιλελεύθερος, 15 Νοεμβρίου 2009)

9 Νοε 2009

Σπαζοκεφαλιές και τεστ λογισμού

Ο αριθμητικός λογισμός ολοένα και διαδίδεται ως μέθοδος αξιολόγησης υποψηφίων για πρόσληψη σε εξετάσεις του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα. Οι ασκήσεις αριθμητικού λογισμού υποβάλουν τον υποψήφιο σε μία διαδικασία όπου θα χρειαστεί να κατανοήσει τις αριθμητικές έννοιες σε διάφορες μορφές με βάση, όμως, τη λογική. Για παράδειγμα, ποια είναι η λογική συνέχεια της αριθμητικής σειράς, 9, 16, 25, 36 …

Ο αριθμητικός λογισμός συνήθως συνδυάζει τα IQ tests και τις βασικές μαθηματικές αρχές. Γιατί αποτελεί μόδα πλέον να χρησιμοποιείται αυτή η μορφή εξέτασης; Απλό. Με τον αριθμητικό λογισμό ο αριθμός των υποψηφίων αμέσως ελαχιστοποιείται. Βασική προϋπόθεση της αξιολόγησης αυτής, είναι τα στενά χρονικά πλαίσια επίλυσης του γραπτού. Ο συνδυασμός του λίγου χρόνου και των προβλημάτων με πολλά δεδομένα ή με μαθηματικά δεδομένα οδηγεί συνήθως τους υποψηφίους σε αποτυχία.

Ο αριθμητικός λογισμός είναι μέθοδος εξέτασης για παντός είδους ειδικότητες, καθώς βασικό του χαρακτηριστικό είναι η χρήση της λογικής. Η δυσκολία των εν λόγω εξετάσεων μπορεί να αυξηθεί στην περίπτωση που δεν επιτρέπεται η χρήση υπολογιστικής μηχανής ή/και προκαθορίζεται αρνητική βαθμολογία για τις λανθασμένες απαντήσεις.

Με αυτό τον τρόπο, επιχειρήσεις επιλέγουν τον αριθμητικό λογισμό ως εξέταση ή μέρος της εξέτασης της διαδικασίας αξιολόγησης των υποψηφίων. Σε αρκετές μάλιστα επιχειρήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η εξέταση γίνεται ηλεκτρονικά και σε περίπτωση αποτυχίας του υποψηφίου, απλά δεν προχωράει στο επόμενο στάδιο.

Παρ’ ότι κάποιοι θεωρούν ότι ο αριθμητικός λογισμός είναι ευκολότερος για ένα μαθηματικό, και όχι τόσο για ένα φιλόλογο, αυτής της μορφής εξέταση δίνει ξεκάθαρα, αντικειμενικά και χωρίς διακρίσεις αποτελέσματα αναφορικά με τους υποψηφίους. Οι εξετάσεις αριθμητικού λογισμού μετράνε το βαθμό σκέψης, αιτιολογίας και επίλυσης προβλημάτων ενός υποψηφίου, αναπτύσσοντας παρατηρητικότητα και σπιρτάδα. Και συνήθως, η απάντηση βρίσκεται στην ερώτηση.
(Φιλελεύθερος, 8/11/2009)

2 Νοε 2009

Σκέψου διαφορετικά

Όταν ακούς από ένα νεαρό 21 ετών ότι ονειρευότανε να αλλάξει τον κόσμο, ίσως να γελάσεις. Όταν, δε, σου λέει ότι το σημαντικότερο είναι να έχεις τρέλα και να σκέφτεσαι διαφορετικά για να δημιουργήσεις τη δική σου επιχείρηση, διερωτάσαι αν ο νεαρός αυτός έχει συναίσθηση του λόγου του. Αλλά, όταν μιλάμε για τον Ben Casnocha, η αντιμετώπιση είναι διαφορετική. Αφού τον έχουν χαρακτηρίσει φαινόμενο και θεωρείται ένας από τους νεότερους επιχειρηματίες στον τομέα των λογισμικών, είναι σημαντικό να ακούσει κάποιος όσα έχει να πει.

Εκμεταλλευόμενη την παρουσία του στην Κύπρο και την πρόσφατη του ομιλία, είχα την ευκαιρία να ακούσω ένα νεαρό για το πώς ξεκίνησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και πως έφτασε στο σήμερα. Ακούγοντας τον, σου φαίνονταν όλα πολύ εύκολα. Ένας νέος αισιόδοξος, που στηρίζει όλη του την επιτυχία στη λογική της δημιουργίας και της επίτευξης του διαφορετικού.

Το ‘think different’ που υπήρξε η αρχή της καμπάνιας, έγινε η κατευθυντήρια γραμμή της επιχειρηματικότητας του. Ο Ben Casnocha θεωρεί ότι η δημιουργικότητα πρέπει να γίνει μέρος της ταυτότητας του ατόμου. Ακούγοντας τους γύρω του, ελευθερώνοντας τη φαντασία του και συνδυάζοντας τη δική του δημιουργικότητα, τότε, προκύπτουν οι νέες ιδέες.

Πέρα όμως της δημιουργικότητας, όλα όσα ανέφερε ο Casnocha επικεντρώθηκαν σε μια εγωκεντρική λογική συνδυασμένη με τους εξωτερικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να την μεταβάλλουν. Σημαντικό, όπως ο ίδιος θεωρεί, είναι αυτό-βελτίωση του ατόμου. Λαμβάνοντας υπόψη τις αδυναμίες και τις δυνάμεις του κάθε ατόμου, ο ίδιος συστήνει να μην επικεντρώνεται κάποιος στη βελτίωση των αδυναμιών του. Η καλύτερη ανάπτυξη θα στηριχθεί στην ανάπτυξη των δυνάμεων και στη μείωση των συνεπειών των αδυναμιών.

Από τη σύντομη αλλά ευχάριστη ομιλία, κάποιος θα μπορούσε να κρατήσει τα τελευταία λόγια του Casnocha. Το στρατηγικό του πλάνο … είναι να κάνει πράγματα.
(Φιλελεύθερος, 1/11/2009)