31 Αυγ 2009

Ένα εγχειρίδιο για τους εργαζόμενους

Αγοράζοντας ένα προϊόν, π.χ. μια ηλεκτρική συσκευή, υπάρχουν πάντα οδηγίες χρήσεως, οι οποίες μας διευκολύνουν για τη λειτουργία της συσκευής. Με την ίδια περίπου λογική, ένας νεοπροσληφθείς σε μια επιχείρηση χρειάζεται από την αρχή να γνωρίζει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές λειτουργίας της επιχείρησης.

Εταιρείες παντός μεγέθους χρειάζεται να έχουν διαθέσιμα για τα άτομα που εργοδοτούν ένα εγχειρίδιο με το οποίο ο εργαζόμενος θα ενημερώνεται σχετικά με την επιχείρηση. Τέτοιου είδους εγχειρίδια σίγουρα περιλαμβάνουν τις βασικές προκηρύξεις και πολιτικές της εταιρείας αλλά και πληροφορίες όπως το ωράριο εργασίας, οι ώρες διαλείμματος όπου ισχύουν, οι όροι εργοδότησης, η ημέρα πληρωμής, οι δημόσιες αργίες που τηρούνται κτλ. Σημαντικό είναι, επίσης, στο εγχειρίδιο να γίνεται αναφορά στις άδειες ασθενείας, μητρότητας, γονικής άδειας, στην άδεια άνευ απολαβών όπου επιτρέπεται, στις ρυθμίσεις που ισχύουν για μελλοντική κατάρτιση και εκπαίδευση, στους κανόνες ασφάλειας και υγείας στην εταιρεία, στις υπερωρίες, στα επαγγελματικά ταξίδια, και σε όλα τα ωφελήματα που παρέχει η εταιρεία στον υπάλληλο.

Τα πιο πάνω πολλές φορές μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα, είτε από πλευράς του εργοδότη, είτε του εργαζόμενου. Παρ’ ότι η εργατική νομοθεσία για την πλειοψηφία των πιο πάνω έχει σχετικές πρόνοιες, είναι ορθότερο και ο ίδιος ο εργοδότης να ενημερώνει γραπτώς τους όρους και τις επικρατούσες στην επιχείρηση συνθήκες, και τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των δύο μερών.

Πέρα όμως αυτών, ο εργοδότης με το εγχειρίδιο προσπαθεί να κατατοπίσει τον εργαζόμενο για την εταιρεία, το όραμα και τους στόχους της εταιρείας, την πολιτική κατά των διακρίσεων, την προστασία της ιδιοκτησίας της εταιρείας και την οικολογική συνείδηση. Το εγχειρίδιο αυτό σκοπό θα έχει να προσανατολίσει τον εργαζόμενο ως προς τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης και τη στάση που πρέπει να τηρεί ώστε να αναδεικνύει το κοινωνικό πρόσωπο της εταιρείας.
(Φιλελεύθερος, 30/08/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: