28 Μαρ 2013

Και όταν φαίνονται όλα 'μαύρα'


Στις 16 Μαρτίου το πρωί ανακοινώθηκε η συμφωνία για το περιβόητο κούρεμα των καταθέσεων. Επικράτησε ένας αναβρασμός και η είδηση απλά εξαπλώθηκε παντού. Μέχρι και σήμερα, τα ΜΜΕ παρουσίασαν όλα τα πιθανά σενάρια ‘σωτηρίας’ της χώρας μας, με ‘τεκμηριωμένες’ πάντα τοποθετήσεις από όλους τους επιστήμονες των οικονομικών και όλους εκείνους με προσωπικές ‘διατριβές’ στα οικονομικά του κράτους. Τα σενάρια εναλλάσσονταν εν ριπεί οφθαλμού. Ο κάθε ένας ρητόρευε και ανέλυε και σχολίαζε και παρουσίαζε ‘κι αν κάναμε έτσι…’ κτλ.

Κύριο συστατικό των περισσοτέρων τηλεοπτικών εκπομπών ήταν η κινδυνολογία. Η συνταγή ολοκληρωνόταν με αρκετό φανατισμό και δόση αλαζονείας. Και κοινό χαρακτηριστικό αυτών που εμφανίστηκαν στο ‘γυαλί’: οι περισσότεροι τους απλά βρίσκονταν εκτός του χορού και διατυμπάνιζαν τις θεωρίες του εκ του ασφαλούς.

Η στάση πολλών ήταν απαράδεκτη και επικίνδυνη για τους τηλεθεατές. Μια παρέλαση γνωστών και αγνώστων, ειδικών και μη, πολιτικών, δημοσιογράφων και λοιπών να λαμβάνει χώρα σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο τις τελευταίες ημέρες. Οι πολίτες δεν χρειάζονταν να ακούνε την καταστροφολογία που παρουσιαζόταν καθημερινά στους δέκτες μας. Κάθε ημέρα οι δημοσιογράφοι γίνονταν πιο αναξιόπιστοι προκαλώντας απλά τον πανικό, επικαλούμενοι πάντα τις ‘έγκυρες πηγές’ τους.

Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις δυο διαφορετικών τηλεοπτικών σταθμών, όπου ο ένας εμφάνισε ξαφνικά την αποκλειστική είδηση με τίτλο «Η ΛΑΙΚΗ ΚΛΕΙΝΕΙ» και λίγη ώρα μετά ο τίτλος απλά μετατράπηκε σε «ΔΕΝ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΛΑΙΚΗ». Ο άλλος σταθμός παρουσίαζε περίτρανα για αρκετές ώρες τον τίτλο «ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ», όταν δεν τίθετο καν το θέμα αποχώρησης από την ευρωζώνη, παρά μόνο η φημολογία κάποιων που προφανώς δεν είχαν καν σκεφτεί τις συνέπειες μιας τέτοιας δήλωσης και πράξης.

Οι ‘έγκυρες πηγές’ που τόσο σθεναρά επικαλούνται κάποιοι, που αναφέρουν μάλιστα ότι ‘δεν επιδέχονται διάψευσης’ ΠΡΕΠΕΙ να είναι έγκυρες, δηλαδή αξιόπιστες, δηλαδή να έχουν ισχύ, δηλαδή να είναι ορθές. Η οθόνη είχε εξελιχθεί σε ένα εικονικό καφενείο όπου τα μέσα επέτρεψαν να αναπτυχθεί μια παραφιλολογία, προκαλώντας πανικό, θυμό, στενοχώρια. Τα ΜΜΕ μπορεί να θεωρούνται η τέταρτη εξουσία, αλλά είναι σημαντικό να αναλογιστούν αν θέλουν όντως να αποτελούν εξουσία ή απλά φθηνές κίτρινες φυλλάδες.

Δεν είμαι εμπειρογνώμονας για να αναλύσω πως θα είναι το αύριο, πως θα επιβιώσουν οι τράπεζες, πόσες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, τι θα γίνουν τα ταμεία προνοίας, πως θα λειτουργήσει το ταμείο αλληλεγγύης, πως θα εφαρμοστούν οι νομοθεσίες που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή κτλ, κτλ, κτλ.

Πιστεύω όμως ότι πρέπει ο κάθε ένας από εμάς να συμμαζευτεί, να προγραμματιστεί και να αρχίσουμε όλοι – όχι υπό κατάσταση πανικού – να έχουμε υπομονή και επιμονή. Οι μαζικές απολύσεις από γραφεία μεγάλων ονομάτων μπορούσαν να περιμένουν. Ας γίνουν περικοπές στους μισθούς αλλά παράκληση οι εργοδότες, και κυρίως εκείνοι που πλούτισαν αρκετά τα τελευταία χρόνια, μην περιέλθουν σε μαζικές απολύσεις. Ασ αφιερώσουν μέρος των κερδών για να διατηρήσουν το προσωπικό μέχρι να συνειδητοποιήσουμε τι πραγματικά σημαίνει στην πράξη το νέο καθεστώς στο οποίο βρισκόμαστε.

Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και αναμένουμε στο ακουστικό και για επόμενα μέτρα που θα τεθούν. 
Ας στηρίξουμε όσο μπορούμε την κατάσταση για να αρχίσουμε να βηματίζουμε πιο αισιόδοξα για το μέλλον. 
Τα κοινωνικά παντοπωλεία χρειάζονται τρόφιμα, όπως και πολλές οργανώσεις που συλλέγουν τρόφιμα και ρούχα. 
Οι γιατροί του κόσμου θα επεκταθούν, απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, σε όλες τις επαρχίες, και καλούνται όσοι μπορούν να συνεισφέρουν τις ιατρικές τους γνώσεις.

Χρειάζεται να αντικρύσουμε το αύριο πιο αισιόδοξα, παρά το γεγονός ότι όλα φαντάζουν μάταια και δραματικά.

… ας αναζητηθούν, λοιπόν, εκείνοι που έχουν ευθύνες και η ομάδα που θα τις διερευνήσει, να παραμείνει προσηλωμένη στον στόχο της με υπευθυνότητα και καθήκον προς όλους μας,
… ας σταματήσουν οι μικρότητες από πολιτικούς και ας εγκαταλειφθεί η πρακτική της ρητορείας λες και βρίσκονται σε προεκλογικές αναμετρήσεις,
… ας σταματήσουμε να κινδυνολογούμε και ας κατανοήσουμε την σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για αλληλεγγύη,
… ας στηρίξουμε όσο και όπου μπορούμε εκείνους που βρίσκονται ήδη σε ανάγκη,
… ας αποφευχθούν οποιεσδήποτε πράξεις ή λογικές αισχροκέρδειας, 
… ας μειωθούν οι τιμές, όπου είναι εφικτό,
… ας μη γίνονται μαζικές απολύσεις, ως κίνηση πανικού, και σίγουρα ας μην γίνονται απολύσεις εκεί που δεν χρειάζεται, απλά ‘εκμεταλλευόμενοι’ την κρίση... 

τα συναισθήματα είναι έντονα... 
οι συνθήκες είναι δύσκολες...
αλλά τώρα είναι που χρειάζονται μετρημένα λόγια και πράξεις...

κι εγώ θέλησα απλά να το μοιραστώ εδώ...!  



ΥΓ. τα πιο πάνω δεν αφορούν όλους τους εκπροσώπους των ΜΜΕ... ευτυχώς υπάρχουν ακόμα εξαιρέσεις!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: