22 Φεβ 2009

Τι περιλαμβάνει ένα βιογραφικό σημείωμα

Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί μια φωτογραφία των προσόντων που ένα άτομο, υποψήφιος για εργασία κυρίως, κατέχει. Η λατινική φράση curriculum vitae προσδίδει την πραγματική του έννοια, δηλαδή το βιογραφικό σημείωμα είναι μια ‘περίληψη ζωής’.

Ο εργοδότης παραλαμβάνοντας ένα βιογραφικό σημείωμα αναμένει την προβολή στοιχείων ταυτότητας, γνώσεων, ικανοτήτων, εκπαίδευσης, εμπειριών ενός υποψηφίου. Η σύντομη αυτή περιγραφή του εαυτού μας προσφέρει τη δυνατότητα στον εργοδότη να κρίνει κατά πόσο ο υποψήφιος είναι ένας κατάλληλος ανθρώπινος πόρος για την θέση που προσφέρει.

Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί περίληψη και όχι την ιστορία της ζωής του υποψηφίου. Η σύντομη αναφορά στα προσωπικά ‘επιτεύγματα’ είναι σημαντική ώστε το βιογραφικό να είναι ελκυστικότερο. Ο εργοδότης δεν θα διαθέσει παρά κάποια λεπτά για κάθε βιογραφικό. Άρα ο υποψήφιος χρειάζεται να ετοιμάσει ένα σημείωμα που να τον αναδεικνύει μόνο στον περιορισμένο εκείνο χρόνο που θα του αφιερωθεί από τον εξεταστή.

Ετοιμάζοντας το βιογραφικό σημείωμα, πρέπει ο κάθε ένας να έχει υπόψη του ότι με αυτό θα διαφημίσει και θα προωθήσει τον εαυτό του σε ένα πιθανό μελλοντικό του εργοδότη. Έτσι, το προσωπικό στίγμα, η επιμέλεια, η σαφήνεια και η συνοχή είναι βασικά χαρακτηριστικά ενός βιογραφικού που δε θα περάσει απαρατήρητο.

Σκοπός του βιογραφικού είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον του εργοδότη ώστε να καλέσει τον υποψήφιο για το επόμενο στάδιο αξιολόγησης. Το σημείωμα δεν πρέπει να περιέχει αναληθή στοιχεία και ούτε πολλές λεπτομέρειες που θα κουράσουν τον εξεταστή του βιογραφικού. Ο εργοδότης συχνά αναζητεί, πέρα τον απαραίτητων προσόντων για τη θέση, εκείνο το στοιχείο που θα ξεχωρίσει τον υποψήφιο από όλους τους άλλους. Η ποιότητα και όχι η ποσότητα θα είναι εκείνη που θα παρέχει, το πιθανότερο, την ευκαιρία για την επόμενη αξιολόγηση.
(Φιλελεύθερος, 22/02/09)

Δεν υπάρχουν σχόλια: