1 Φεβ 2009

Επιχειρήστε ηλεκτρονικά

Το 2009 είναι το ευρωπαϊκό έτος καινοτομίας και δημιουργικότητας. Τόσο η καινοτομία, όσο και η δημιουργικότητα αποτελούν δυο βασικά συστατικά επιτυχίας για μια επιχείρηση, κυρίως τους τελευταίους μήνες όπου οι οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές ανατροπές είναι ραγδαίες και η πρωτοπορία αναζητείται και επιβάλλεται στους επιχειρησιακούς κύκλους.

Στα πλαίσια της αυξημένης χρήσης των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου, έρχεται να προστεθεί και το ηλεκτρονικό επιχειρείν (γνωστό ως e-business), το οποίο ως όρος παραπέμπει στις επιχειρήσεις εκείνες που επενδύουν στη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων τους μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων και τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Η εκμετάλλευση των ηλεκτρονικών πόρων επιτρέπει την αυτοματοποίηση υπηρεσιών μιας επιχείρησης, επιτρέποντας έτσι, την άνθιση μιας νέας μορφής οικονομίας.

Σύμφωνα με το E-Business Watch της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ‘πρωτοστάτες’ στην αλλαγή που έχει επέλθει είναι η τεχνολογική ανάπτυξη και η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα που επιφέρουν στη συνέχεια υψηλότερη αποδοτικότητα στις δραστηριότητες της επιχείρησης.

Το ηλεκτρονικό επιχειρείν, αν σχεδιαστεί ορθά ως πολιτική σε μια επιχείρηση μπορεί να επιφέρει την ποιοτική διαχείριση, την βελτίωση της υπηρεσίας πελατών και σε κατοπινό στάδιο τη μείωση στα κόστη της επιχείρησης. Το ηλεκτρονικό επιχειρείν είναι σε θέση να υπενθυμίσει την ανάγκη για ανανέωση και καινοτομία και προσφέρει στην επιχείρηση μια ‘ηλεκτρονική αμεσότητα’ με τους πελάτες της, όπως το απαιτεί πλέον και η εποχή μας.

Οι κυπριακές επιχειρήσεις σιγά - σιγά εντάσσονται στην νέα εποχή των τεχνολογιών. Η υιοθέτηση μιας ‘ηλεκτρονικής κουλτούρας’ είναι πλέον σημαντική, και ακόμα η χώρα μας έχει αρκετά βήματα να κάνει καθώς οι στατιστικές δείχνουν την απουσία ηλεκτρονικών υπολογιστών σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ηλεκτρονικό επιχειρείν αποτελεί μόνο την αρχή για μια δέσμευση με τον ηλεκτρονικό κόσμο, και διαρκώς συμπληρώνεται από νέες μορφές ηλεκτρονικών υπηρεσιών όπως είναι και το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce).
(Φιλελεύθερος, 1/02/09)

Δεν υπάρχουν σχόλια: