25 Ιαν 2009

Διαχείριση χρόνου και η θεωρεία Pareto

Ο κανόνας Pareto 80:20 προήλθε από το συμπέρασμα του Ιταλού οικονομολόγου ότι το 80% της ευημερίας προερχόταν από το 20% του πληθυσμού. Με κάποιες μετατροπές στις μεταβλητές της ευημερίας και του πληθυσμού, ο κανόνας 80:20 χρησιμοποιήθηκε από κάποιους ερευνητές για να εξηγήσουν την σημαντικότητα της ορθής διαχείρισης του χρόνου εργασίας.

Θεωρείται πρωταρχικής σημασίας, η ικανότητα ενός εργαζόμενου να είναι σε θέση να διαχειρίζεται ορθολογικά τον χρόνο εργασίας του, ώστε να αποδίδει το μέγιστο δυνατό στα πλαίσια του ωραρίου του. Η διαχείριση χρόνου περιλαμβάνει τον προγραμματισμό, τον καθορισμό στόχων, την επιλογή τεχνικών για επίτευξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, την ανάλυση του χρόνου που αφιερώνεται, την οργάνωση, κτλ.

Ο κάθε ένας μπορεί να λειτουργεί στη βάση μιας ‘ημερήσιας διάταξης’, που θα περιλαμβάνει κάθε φορά όσα πρέπει να διεκπεραιώσει σε μια εργάσιμη μέρα, ιεραρχώντας τις δραστηριότητες και, κατά προτίμηση, μη αναβάλλοντας από μέρα σε μέρα εκείνες που θεωρούνται ‘μπελαλίδικες’. Σημαντικό είναι να υπάρχει πάντα στο μυαλό μας ότι «συγκεντρωνόμαστε στο αποτέλεσμα και όχι στο να είμαστε απασχολημένοι». Έτσι και ο κανόνας Pareto, στη περίπτωση της διαχείρισης χρόνου μπορεί να διατυπωθεί ότι το 80% των αποτελεσμάτων προέρχονται από το 20% των σοβαρών προσπαθειών.

Σημαντικός παράγοντας για την διαχείριση του χρόνου αποτελεί η σωστή προτεραιότητα που θα δοθεί στις δραστηριότητες του εργαζόμενου, ώστε να αποφευχθεί το χάος και το αυξημένο άγχος. Επιπλέον, ο κάθε εργαζόμενος αντιλαμβανόμενος τις ικανότητες του, χρειάζεται να έχει ένα προσωπικό προγραμματισμό, ξεκινώντας σίγουρα από την αποφυγή της υπέρ-δέσμευσης του σε δραστηριότητες. Η διαχείριση χρόνου αποτελεί πλέον ένα βασικό κριτήριο αποδοτικότητας του εργαζόμενου. Αυτός είναι και ο λόγος που εταιρείες και εμπειρογνώμονες προσπάθησαν να δώσουν τις βασικές συμβουλές για να εμπεδωθεί η ρήση «ο χρόνος είναι χρήμα».
(Φιλελεύθερος, 25/01/09)

Δεν υπάρχουν σχόλια: