11 Ιαν 2009

Κατάρτιση/εκπαίδευση σημαίνει επένδυση

Γιατί η κατάρτιση είναι μια από τις βασικές ενέργειες που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από κάθε οργανισμό και επιχείρηση; Η εποχή μας απαιτεί και, ίσως, επιβάλλει τη διαρκή κατάρτιση και εκπαίδευση των εργαζομένων. Οι συνθήκες είναι τέτοιες, και στην Κύπρο εντονότερες, όπου οι νέοι παρουσιάζονται να είναι στην πλειοψηφία τους απόφοιτοι σχολών και πανεπιστημίων, ξεπερνώντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αυξάνοντας τον ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας.

Οι απαιτήσεις για εκπαίδευση και κατάρτιση δεν τελειώνουν με την είσοδο στην αγορά εργασίας. Οι γνώσεις δεν χαρακτηρίζονται στατικές, αντιθέτως επιβάλλεται η ανανέωση και ο εμπλουτισμός τους, συμπλέοντας με τις ανάγκες της αγοράς και παραμένοντας σε διαρκή επαφή με το γνωστικό αντικείμενο ενός εκάστου.

Καθοριστική είναι η αντίληψη του εργοδότη, καθώς χρειάζεται να αναλάβει τον ρόλο του επενδυτή, παρέχοντας τις χρηματοδοτικές δυνατότητες ώστε ο εργαζόμενος να είναι ενημερωμένος και πλήρως καταρτισμένος στο αντικείμενο της εργασίας του και των απαιτήσεων που θα προκύψουν. Τηρουμένων των αναλογιών μεταξύ μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, όσο υψηλό κόστος και να προϋποθέτει μια τέτοια επένδυση, άλλο τόσο επωφελής αποδεικνύεται να είναι με την πάροδο του χρόνου.

Ο εργοδότης αναγνωρίζοντας τις ελλείψεις του εργαζόμενου, μπορεί να προσφέρει την κατάρτιση που θα προσδώσει στον εργαζόμενο ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πέρα του εργοδότη και ο ίδιος ο εργαζόμενος οφείλει να αναγνωρίζει τις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζει η αγορά εργασίας και να επιδιώκει την προσωπική του εξέλιξη. Η ποικιλία προγραμμάτων κατάρτισης και χρηματοδοτήσεων τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο καταδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία συνεχούς εκπαίδευσης, αλλά και εξειδίκευσης σε επαγγελματικά προσόντα. Η ανανέωση γνώσεων και η δια βίου μάθηση συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της τεχνογνωσίας και της οικονομικής θέσης του ίδιου του εργαζομένου.
(Φιλελεύθερος, 11/01/09)

Δεν υπάρχουν σχόλια: