18 Ιαν 2009

Νέες δεξιότητες για νέες δουλειές

Η μειωμένη συμμετοχή, κυρίως των νέων, στον πρωτογενή και στο δευτερογενή τομέα, εμφανίζεται ολοένα και πιο αυξητική όσο περνάνε τα χρόνια. Στο φαινόμενο αυτό έρχεται να δώσει φως η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τίτλο «Νέες δεξιότητες για νέες δουλειές», στα πλαίσια των πολιτικών για την απασχόληση, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που η οικονομική κρίση επηρεάζει τον τομέα της απασχόλησης, καταγράφοντας απολύσεις λόγω πλεονάζοντος προσωπικού.

Σύμφωνα με την έκθεση που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2008, οι δουλείες του μέλλοντος θα επικεντρωθούν στον τομέα των υπηρεσιών, όπως είναι οι ασφαλίσεις, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, η ιατρική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Σε ορίζοντα μιας δεκαετίας, οι περισσότερες θέσεις εργασίας θα απαιτούν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συνδυασμένο με μια σειρά ιδιαίτερων δεξιοτήτων.

Η εικόνα αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του έντονου δημογραφικού προβλήματος που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή ήπειρος και της τρέχουσας οικονομικής κρίσης που επιβραδύνει ή μηδενίζει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Συνυπολογίζοντας την αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών και των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στην απασχόληση, η αγορά εργασίας αρχίζει να μεταβάλλεται και να δημιουργεί, σύμφωνα και με την έκθεση, ένα νέο σκηνικό μέχρι το 2020.

Η έκθεση αυτή επανατοποθετεί την ανάγκη για αποδοτική εκπαίδευση και κατάρτιση, σε συνδυασμό με τον εκμοντερνισμό της αγοράς εργασίας σε ευέλικτες μορφές και μεθόδους απασχόλησης. Προς αποφυγή της αυξανόμενης ανεργίας, οι δεξιότητες θέλουν ανανέωση, ώστε να συμβαδίζουν με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Έτσι, βασικό μέλημα, σύμφωνα με τις προοπτικές που υπολογίζονται για την απασχόληση του μέλλοντος, είναι η καλύτερη αντιστοιχία των αναγκών της αγοράς και των επαγγελματικών δεξιοτήτων, ώστε να μην παρατηρείται έντονη διαφορά μεταξύ του τι προσφέρεται και του τι ζητείται στην αγορά εργασίας.
(Φιλελεύθερος, 18/01/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: