4 Ιαν 2009

Δείξε το ηγετικό σου πρόσωπο

Η αγορά εργασίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια αρένα ανταγωνισμού. Σ’ έναν οργανισμό ή μια επιχείρηση, που αποτελούν τον μικρόκοσμο τόσο της κοινωνίας όσο και της αγοράς εργασίας, επικρατούν οι εργασιακές σχέσεις που μεταξύ άλλων χαρακτηρίζονται από την συνεργασία, την απόδοση, την ηθική, τις ικανότητες και το πάθος του κάθε εργαζόμενου.

Σε αυτό το σκηνικό, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τόσο ένα διευθυντικό στέλεχος, όσο και εκείνος που παρουσιάζει ηγετική φυσιογνωμία. Το διευθυντικό στέλεχος θα χειριστεί μια υπάρχουσα κατάσταση ενώ η ηγετική φυσιογνωμία, της οποίας η ύπαρξη δεν είναι δεδομένη σε μια επιχείρηση, θα δημιουργήσει μια δυναμική γύρω από την υπάρχουσα κατάσταση και θα τη μεταμορφώσει σε δυναμική προοπτική.

Οι Robbins και Judge αναφέρουν πως ηγεσία είναι η ικανότητα να προσανατολιστεί και να κινητοποιηθεί μια ομάδα ατόμων για την επίτευξη καθορισμένων στόχων με διάρκεια χρόνου. Επιπρόσθετα, o W. Bennis υποστήριξε πως η ηγεσία παρέχει σε ένα οργανισμό την δυνατότητα να μετατρέψει το όραμα σε πραγματικότητα. Σειρά συμβούλων και συγγραφέων προσπάθησαν να σχεδιάσουν το προφίλ ενός ηγέτη. Επικρατέστερα χαρακτηριστικά αυτού αποτελούν η φιλοδοξία και η ενεργητικότητα, η επιθυμία να ηγείται, η ειλικρίνεια και η αυτοπεποίθηση, η επαγγελματική κατάρτιση και η ικανότητα ανάληψης ευθυνών και λήψης αποφάσεων.

Ιδανική ηγετική μορφή θεωρείται εκείνος που μπορεί να συνδυάσει όλα τα πιο πάνω χαρακτηριστικά και παράλληλα, να είναι ικανός να πετύχει την ορθή διαχείριση τόσο της παραγωγής όσο και του ανθρωπίνου δυναμικού. Ο ρόλος και ο τρόπος λειτουργίας του ατόμου αυτού ποικίλει στην βιβλιογραφία, αναφέροντας κυριότερα τους ηγέτες ελεγκτές, συντονιστές, παραγωγούς, μέντορες ή καινοτόμους. Μπορεί κάποιος με τα χρόνια να ζυμωθεί και να γίνει ηγέτης, αλλά οι ηγετικές φυσιογνωμίες εξακολουθούν να είναι δυσεύρετες και σπάνιες.
(Φιλελεύθερος, 4/01/09)

Δεν υπάρχουν σχόλια: