8 Μαρ 2009

Επίλυση Προβλημάτων μέσω προβληματισμού

Ο Alex Faickney Osborn με το βιβλίο του Applied Imagination (Εφαρμοσμένη φαντασία) έδωσε το έναυσμα για τη χρήση ενός νέο εργαλείου προσπάθειας επίλυσης προβλημάτων, το γνωστό brainstorming (δεν αποδίδεται ικανοποιητικά σε ελληνική μετάφραση).

Το brainstorming αποτελεί μια τεχνική συλλογής ιδεών και σκέψεων σχετικά με την επίλυση ενός προβλήματος που έχει προκύψει, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο. Η ομάδα είναι αποτελεσματικότερο μέσο καθώς ένας μικρός αριθμός ατόμων εκφράζουν τις ιδέες τους, συμπληρώνουν τις ιδέες των άλλων ή ακόμα βρίσκουν νέες ιδέες με το άκουσμα των απόψεων των συναδέλφων τους.

Η μέθοδος αυτή σκοπεύει ουσιαστικά να ανακαλύψει νέες προοπτικές και ευκαιρίες για να βελτιώσει την υπηρεσία ή το προϊόν μιας επιχείρησης, είτε όταν τα υφιστάμενα προϊόντα δεν αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, είτε όταν αναζητείται ανανέωση και εμπλουτισμός σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Η μέθοδος του brainstorming ξεκινάει θέτοντας επί τάπητος το πρόβλημα που υπάρχει. Η ομάδα θα εκφράσει τις ιδέες και τις απόψεις επί του θέματος και όταν θα έχουν κατατεθεί όλες οι ιδέες, τότε θα κριθούν και θα αξιολογηθούν. Δεν απορρίπτονται οι ανατρεπτικές, δραστικές ή ακόμα και παράξενες ιδέες, καθώς από αυτές μπορεί να προέλθουν σημαντικά αποτελέσματα.

Έστω κι αν η μέθοδος του brainstorming είναι ευρέως διαδεδομένη, διάφοροι ερευνητές παρουσιάζουν κάποιες αμφιβολίες για το μέγεθος της αποτελεσματικότητας της. Παρ’ όλα αυτά, η τεχνική αυτή μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό της ανεύρεσης λύσης σε κάποιο πρόβλημα, καθώς και να προσφέρει έμμεσα οφέλη στη βελτίωση της ομαδικής εργασίας, στη δημιουργία ενός κλίματος ενθουσιασμού και δημιουργικότητας. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα του brainstorming έχουν την ευκαιρία να προβούν σε προτάσεις και ιδέες, με ελεύθερη σκέψη, φαντασία, υπό το κλίμα της συλλογικότητας και της συμμετοχικότητας.
(Φιλελεύθερος, 8/03/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: