22 Μαρ 2009

Το κτίσιμο μιας δυναμικής ομάδας εργασίας

Σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου ο ανταγωνισμός, οι πιέσεις, η συνεργασία αναπτύσσονται, αναζητούνται οι κατάλληλες βάσεις ώστε ο κάθε εργαζόμενος να λειτουργεί όχι μόνο ως μονάδα αλλά και ως μέλος μιας ομάδας.

Η ορθά σχεδιασμένη ομάδα μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα τόσο σε ατομικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, λόγω της επαφής των μελών μεταξύ τους για ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, συνεργασία, αλληλοβοήθεια αλλά και δραστηριοποίηση όλων ώστε να επιτευχθεί μέσω ομαδικότητας, η αυξημένη αποδοτικότητα.

Η ομάδα εργασίας, όμως, δεν εμφανίζεται ως μάννα εξ ουρανού σε μια επιχείρηση. Πρέπει να χαραχθούν κατευθυντήριες γραμμές και ξεκάθαρες επιδιώξεις της ομάδας ώστε να ξεκινήσει το κτίσιμο της. Βασικό βήμα της δημιουργίας της είναι αρχικά ο κάθε συμμετέχοντας να γνωρίζει τις προσωπικές του αποδόσεις, καθώς η ατομική απόδοση είναι αλληλένδετη με την ομαδική απόδοση, και σκοπός της ομάδας είναι να επιτευχθεί η βέλτιστη αποδοτικότητα.

Η ομάδα χρειάζεται να αναλώσει χρόνο ώστε να κατανοήσει το ρόλο και το σκοπό της που θα αποτελέσουν και το εναρκτήριο για τις διεργασίες και δραστηριότητες τους. Η διαφορετικότητα του κάθε μέλους και οι απόψεις του θα προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα ιδεών το οποίο με την κατάλληλη επεξεργασία και με συζητήσεις θα αποτελέσει τη δυναμική της ομάδας και αυτή με τη σειρά της θα αποδώσει τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Το Ρόλο-κλειδί κατέχει εκείνος που θα προετοιμάσει την ομάδα, στη συνέχεια θα τη καθοδηγήσει και ανά πάσα στιγμή θα την αναμορφώσει ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Απαραίτητο, όμως, είναι ο κάθε ένας να αναγνωρίζει την ανάγκη του για περαιτέρω βελτίωση, αλλά, παράλληλα, το κάθε μέλος ξεχωριστά να αντιλαμβάνεται ότι χωρίς τη δική του συμβολή η ομάδα θα υστερούσε.
(Φιλελεύθερος, 22/03/09)

Δεν υπάρχουν σχόλια: