18 Μαΐ 2009

Το coaching στην επιχειρησιακή ζωή

Συχνά μπλέκεται η έννοια του coaching με αυτή του μέντορα και του συμβούλου σε μια επιχείρηση. Τι είναι όμως το coaching; Το συγκεκριμένο αποτελεί πλέον ένα γνωστό εργαλείο για τη στήριξη της προσωπικής ανάπτυξης προσόντων και γνώσεων ενός ατόμου, ώστε να είναι σε θέση να βελτιώσει την αποδοτικότητα του, για να συνάδει με τους στόχους της επιχείρησης.

Το coaching είναι αρμοδιότητα είτε ενός διευθυντή, είτε ανώτερων στελεχών της υπηρεσίας ανθρωπίνου δυναμικού. Έχοντας στο μυαλό ένα προπονητή ποδοσφαιρικής ομάδας, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια του εν λόγω εργαλείου. Ο προπονητής βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με τους παίκτες της ομάδας, τους προγραμματίζει, τους δίνει οδηγίες, προσπαθεί να τους βελτιώσει τη φυσική τους κατάσταση, τους εντάσσει σε μια ομαδικότητα ώστε να συνεργάζονται με τους συμπαίκτες τους και απώτερος σκοπός τους είναι να αυξήσουν την αποδοτικότητα τους για να επέλθει η προσδοκώμενη νίκη της ομάδας τους στο επόμενο αγώνα.

Μεταφέροντας τα πιο πάνω σε μια επιχείρηση, το coaching στοχεύει να κατευθύνει και να προσανατολίσει ένα άτομο ώστε να διακρίνει τις ικανότητες του και να τις βελτιώσει. Για παράδειγμα, το εργαλείο βοηθάει ειδικούς που θα ήθελαν να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές και διαχειριστικές τους ικανότητες ή που θα προσπαθούσαν να ανταπεξέλθουν σε πιθανά νέα καθήκοντα και αρμοδιότητες κτλ.

Το εργαλείο αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους εργαζόμενους. Άρα, προτού αρχίσει η στρατηγική βελτίωσης, θα πρέπει να εξεταστεί η ετοιμότητα των ατόμων να ακολουθήσουν μια τέτοια ‘προπόνηση’. Ορθότερο θα ήταν να εισακουστεί η άποψη των εργαζομένων, καθώς αυτοί είναι και οι βασικοί συμμετέχοντες στη χρήση του εργαλείου. Το coaching είναι μια από τις εναλλακτικές που έχουν οι επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να εκπληρώσουν τις αναπτυξιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες.
(Φιλελεύθερος, 10-05-2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: