20 Ιουλ 2009

Προτάσεις από τους εργαζόμενους

Μια εταιρεία με οργανωμένο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού διαθέτει συχνά φόρμα με την οποία ο εργαζόμενος μπορεί να προτείνει ή να επισημάνει ένα πρόβλημα και να παραθέσει μια πιθανή του λύση.

Η πρόταση μπορεί να κατατεθεί από ένα ή περισσότερους εργαζόμενους. Στη φόρμα, περιγράφεται η συγκεκριμένη πρόταση και όσες περισσότερες σχετικές πληροφορίες μπορούν να δοθούν όπως ο τρόπος εφαρμογής της πρότασης, το προβλεπόμενο κόστος ή τα έσοδα ή ακόμα, οι τομείς οι οποίοι θα επηρεαστούν με την εφαρμοστέα πρόταση.

Η φόρμα αυτή δεν πρέπει να αποτελεί προνόμιο μόνο των μεγάλων εταιρειών ή των εταιρειών με ανεπτυγμένο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού. Ο διευθύνων της εταιρείας ή της επιχείρησης μπορεί να απλοποιήσει την διαδικασία, και να εγκαταστήσει ένα μικρό κουτί στην είσοδο των γραφείων, στο οποίο να αναγράφεται για παράδειγμα, ‘Οι προτάσεις σας’ ή ‘Προτείνετε για να βελτιωθούμε’. Ο εργαζόμενος έχει έτσι τη δυνατότητα να θέσει στους ανώτερους του κάποιο θέμα ή πρόβλημα που να μην είχε γίνει αντιληπτό από αυτούς.

Πέρα όμως από το κουτί των προτάσεων, ο διευθύνων μπορεί να επιλέξει μια πιο προσωπική μέθοδο, παραδείγματος χάριν, μία φορά το μήνα να οργανώνεται μια συνάντηση με το προσωπικό, όπου θα δίνεται η δυνατότητα να ακουστούν οι προτάσεις και οι εισηγήσεις που υπάρχουν. Κάποιες φορές αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο όταν η εταιρεία έχει πολλά άτομα προσωπικό, καθώς η διαδικασία γίνεται χρονοβόρα και δε δίνεται η πρέπουσα σημασία στις κατατεθειμένες προτάσεις. Είναι προτιμότερο να οργανώνεται αυτή η συνάντηση όταν η ομάδα των συμμετεχόντων είναι περιορισμένη.

Ο εργαζόμενος είναι πλέον επιθυμητό και αναγκαίο να έχει τη δυνατότητα να παρουσιάζει τις προτάσεις του και για αυτό ο διευθύνων ή το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, όταν αυτό υπάρχει, χρειάζεται να δίνει το λόγο στους εργαζόμενους.
(Φιλελεύθερος, 19/07/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: