7 Ιαν 2010

Πλεονάζον προσωπικό

Η οικονομική κρίση οδήγησε αρκετούς εργοδότες σε απολύσεις προσωπικού, λόγω μειωμένων κύκλων εργασίας, και στα πλαίσια της οικονομικής στενότητας κάποιοι υπάλληλοι είναι πλέον πλεονάζων προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν, με βάση εθνικό μας νόμο, δικαίωμα πληρωμής λόγω πλεονασμού από το Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού. Κύρια προϋπόθεση είναι ο εργαζόμενος να έχει εργαστεί για εκατόν τέσσερις εβδομάδες σε συγκεκριμένο εργοδότη. Η πληρωμή αυτή μπορεί να γίνεται στο σύνολο ή μερικώς περιοδικά ή εφ’ άπαξ. Για τις πρώτες 24 ημέρες μετά από τον τερματισμό της απασχόλησης, ο εργαζόμενος λαμβάνει (σε περίπτωση περιοδικής πληρωμής) το σύνολο του ημερομισθίου του, και ακολούθως, το 75% του ημερομισθίου. Καμία πληρωμή λόγω πλεονασμού δεν συνεχίζεται να γίνεται μετά από 52 εβδομάδες από τον τερματισμό της απασχόλησης.

Έκπτωση στο δικαίωμα της πληρωμής μπορεί να υπάρξει όταν προτείνεται θέση στον εργαζόμενο και δεν την αποδέχεται ή δεν κάνει αίτηση για αυτή, ή όταν αμελεί να αναζητήσει εργασία ή/και όταν αρνείται να ακολουθήσει επαγγελματική εκπαίδευση χωρίς εύλογο λόγο.

Τι είναι όμως πλεονάζων προσωπικό; Σε περίπτωση που σε μία εταιρεία αποφασιστεί η παύση της λειτουργία της, ή παύση της λειτουργίας σε συγκεκριμένο τόπο, και γι’αυτό το λόγο ο εργοδότης προχωρήσει σε απολύσεις, τότε το προσωπικό θεωρείται πλεονάζων. Επίσης, πλεονάζων προσωπικό μπορεί πλέον αρκετά συχνά να προκύψει λόγω εκσυγχρονισμού και αυτοματοποίησης των διαδικασιών, ή λόγω αλλαγής προϊόντος ή παρεχόμενης υπηρεσίας ή κατάργησης τμημάτων ή η περιορισμού των εργασιών της επιχείρησης.

Εννοείται ότι σε περίπτωση που ο εργοδότης επικαλεστεί τους πιο πάνω λόγους για απολύσεις προσωπικού, δεν μπορεί για κάποιο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε προσλήψεις για θέσεις που πρόσφατα κενωθήκαν. Σημαντικό είναι όμως, ότι παρότι οι εργαζόμενοι θα χάνουν την εργασία τους, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης αν πληρούν κάποια κριτήρια.
(Φιλελεύθερος, 3/01/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια: