1 Φεβ 2010

Πως προετοιμάζεσαι για μία συνέντευξη

Όταν ο υποψήφιος προσκαλείται για συνέντευξη, σημαίνει ότι έχει επιτυχώς παρακαθίσει εξετάσεις ή έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα για μια θέση εργασίας.

Ποιες είναι όμως κάποιες ερωτήσεις που ανεξαρτήτως τομέα απασχόλησης, ο υποψήφιος θα χρειαστεί να απαντήσει; Ερωτήσεις του τύπου, «γιατί ενδιαφέρεσαι για τη συγκεκριμένη θέση;», «που βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε με δέκα χρόνια», «ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σου;», είναι ερωτήσεις οι οποίες χρειάζονται έξυπνες απαντήσεις. Σκοπός του υποψηφίου είναι να μπορέσει να ανταποκριθεί με διπλωματική ειλικρίνεια, χωρίς να αναδείξει αδυναμίες του εαυτού του, αλλά προσπαθώντας να ‘πουλήσει’ όσο καλύτερα το πακέτο ικανοτήτων του.

Ο διάλογος μεταξύ εξεταστή και υποψηφίου δε συναντάται συχνά στη χώρα μας, καθώς η μέθοδος των ερωτοαπαντήσεων είναι πιο διαδεδομένη. Σε μία ερώτηση σχετικά με τις αδυναμίες του υποψηφίου, οι κλισέ απαντήσεις δεν ξεχωρίζουν τον υποψήφιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εξεταστές έχουν ήδη κάνει αρκετές συνεντεύξεις, και αναμένουν να δουν ένα υποψήφιο που θα τους εξιτάρει. Αναφέροντας μία μόνο αδυναμία είναι αρκετή, καθώς οι εξεταστές θα εκτιμήσουν περισσότερο εκείνον που θα απαντήσει ειλικρινά, παρά εκείνους που θα δώσουν μία κοινή απάντηση, χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι αληθής.

Από την άλλη, στην ερώτηση ποια είναι τα πλεονεκτήματα σου για τη διεκδίκηση της θέσης αυτής, ο υποψήφιος δεν πρέπει να μείνει μόνο στην αναφορά κάποιων ικανοτήτων, αλλά να παραθέσει και τις ‘αποδείξεις’ του. Μπορεί, για παράδειγμα, να αναφέρει ότι οι καλές επικοινωνιακές ικανότητες στην προηγούμενη θέση εργασίας του, τον βοήθησαν να καταλήξει σε συμφωνία με κάποιους απαιτητικούς πελάτες.

Η αναφορά σε υπέρ και κατά της συμπεριφοράς μας, πρέπει να τεθούν υπόψη του εξεταστή με τέτοιο τρόπο που να αποτελέσουν, τελικά, πλεονέκτημα μας κατά τη διεκδίκηση της θέσης.
(Φιλελεύθερος, 24/01/2010)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πρόσφατα αγοράσαμε το σπίτι μας με τη βοήθεια του κ. Benjamin Lee, ενός υπευθύνου δανείων που με βοήθησε και τον σύζυγό μου με δάνειο 5.000.000 USD και η όλη εμπειρία ήταν χωρίς άγχος και μας άφησε απίστευτα ικανοποιημένους. Ήμασταν εκτός κράτους, αλλά η απόσταση δεν ήταν θέμα και ο κ. Benjamin Lee ήταν πάντα διαθέσιμος για συζήτηση. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στον κ. Benjamin Lee και την ομάδα του για ενεργό καθήκον των αιτούντων δανείων να χρησιμοποιούν τον κ. Benjamin Lee σε οποιοδήποτε είδος δανείου. Ο κ. Benjamin Lee Πληροφορίες Επικοινωνίας, email: 247officedept@gmail.com Ή WhatsApp Chat: + 1-989-394-3740 .