1 Φεβ 2010

Ποιος είναι ο μέντορας σου;

Όταν δημιουργείται μια ομάδα εργασίας, ή όταν υπάρχουν νεοπροσληφθέντες σε μια εταιρεία, ή ακόμα και για όλους τους υφιστάμενους υπαλλήλους, η ύπαρξη κάποιου που εκτελεί χρέη μέντορα θα μπορούσε να κριθεί ως αναπόφευκτη. Τι είναι ο μέντορας όμως;

Ο μέντορας είναι ένα άτομο με ειδίκευση, γνώσεις και επαγγελματισμό, το οποίο είναι σε θέση να μεταδώσει όσα έμαθε και γνωρίζει, και μπορεί να αναλάβει και καθήκοντα καθοδηγητή. Είναι γενικά ένα άτομο εμπιστοσύνης, το οποίο αποτελεί ένα μοντέλο προς μίμηση, και μπορεί να εξηγήσει στον εργαζόμενο ότι κάποτε βρισκόταν στη θέση του και πως μέχρι σήμερα έχει αντιμετωπίσει και ανταπεξέλθει στις επικρατούσες συνθήκες.

Ο σκοπός της συμβουλευτικής και του προσανατολισμού των εργαζομένων από ένα μέντορα, δεν είναι κανένας άλλος από τη καθοδήγηση προς τους στόχους και τη μελλοντική τους σταδιοδρομία. Ακολουθώντας την πρακτική του mentoring, όπως λέγεται στα αγγλικά, ουσιαστικά μπορείς να επιτύχεις την ενδυνάμωση της ομαδικής εργασίας, την βελτίωση των ηγετικών και των επικοινωνιακών ικανοτήτων αλλά και την προσωπική ανάπτυξη του ίδιου του εργαζόμενου.

Η σχέση μέντορα και εργαζόμενου δεν πρέπει να εισέλθει σε πλαίσιο γονικής επικοινωνίας. Χρειάζεται να γίνει κατανοητό ότι η σχέση αυτή είναι αρχική επαγγελματική και ακολούθως προσωπική, για να μπορέσει να αναδειχθεί και η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο. Δεν πρέπει όμως να υπάρξουν συναισθήματα άσκησης εξουσίας, ή φόβου ή υπακοής σε ανώτερο.

Ο μέντορας σε καθοδηγεί, όχι κατ’ ανάγκη δίνοντας τις λύσεις και τις απαντήσεις, δίνοντας κάποιες συμβουλές όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, και προσανατολίζοντας σε μέσω ενός παιχνιδιού προβληματισμού, για το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Ο μέντορας σου αναδεικνύει το δρόμο εκείνο που χρειάζεται να ακολουθήσεις. Χωρίς όμως την προσωπική συνδρομή του εργαζόμενου και την προσπάθεια του, ο μέντορας δεν μπορεί απλά να κάνει θαύματα.
(Φιλελεύθερος, 31/01/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια: