30 Νοε 2008

Πλήρωση κενών θέσεων μέσω συνεντεύξεων

Η συνέντευξη αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μορφή αξιολόγησης δίνοντας την ευκαιρία στον εργοδότη να έχει μια προσωπική επαφή με τον υποψήφιο. Ο τελευταίος θα κληθεί να απαντήσει σε ένα συνδυασμό ερωτήσεων, που θα διευκολύνουν τον εργοδότη να κρίνει εάν είναι ο κατάλληλος. Η συγκεκριμένη μέθοδος λειτουργεί, κυρίως, στη βάση των εντυπώσεων που θα δημιουργηθούν στα λίγα λεπτά που ο υποψήφιος έχει στην διάθεσή του.

Διαδεδομένα είδη συνεντεύξεων μπορούν να θεωρηθούν οι ‘παραδοσιακές’ συνεντεύξεις και αυτές που βασίζονται στα προσόντα. Στις πρώτες περιλαμβάνονται οι ‘καθοδηγούμενες’, ‘ημικαθοδηγούμενες’ και ‘μη καθοδηγούμενες’ συνεντεύξεις. ‘Καθοδηγούμενες’ είναι αυτές στις οποίες οι ερωτήσεις είναι συγκεκριμένες, ξεκάθαρα συνδεδεμένες με το βιογραφικό σημείωμα του υποψήφιου και χωρίς δυνατότητες απόκλισης απ’ αυτά τα πλαίσια. ‘Ημικαθοδηγούμενες’ θεωρούνται οι συνεντεύξεις που επιτρέπουν μερική ελευθερία στον υποψήφιο και ο εξεταστής προσπαθεί να προκαλέσει τον εξεταζόμενο με ερωτήσεις που αναδεικνύουν κάποια προσωπικά του χαρακτηριστικά. ‘Μη καθοδηγούμενες’ είναι εκείνες που επικεντρώνονται εξ ολοκλήρου στον υποψήφιο και συνήθως δεν χρησιμοποιούνται από εταιρείες καθώς δεν μπορούν να ‘προβλέψουν’ τις δυνατότητες του υποψήφιου.

Ένας εργοδότης μπορεί επίσης να επιλέξει την συνέντευξη που βασίζεται στα προσόντα (competency based) του υποψήφιου, είτε σε μορφή που επικεντρώνεται σε ερωτήσεις αναφορικά με ένα, υποθετικό ή μη, περιστατικό στον χώρο εργασίας, ή ερωτήσεις σχετικές με την προηγούμενη απασχόληση του υποψήφιου.

Ως ολοκληρωμένη και αποδοτική συνέντευξη χαρακτηρίζεται εκείνη που δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να ‘ανακαλύψει’ όσα περισσότερα για τον υποψήφιο. Αυτό είναι εφικτό όταν ο εργοδότης, σε σύντομα χρονικά πλαίσια, συνδυάσει ερωτήσεις βασισμένες στο βιογραφικό σημείωμα και ερωτήσεις σχετικές με περιστατικά εργασίας (αν έχει δουλέψει στο παρελθόν) που του επιτρέπουν να αξιολογήσει τον τρόπο σκέψης και αντίδρασης του υποψήφιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: