7 Δεκ 2008

Εργασιακό περιβάλλον φιλικότερο προς τον άνθρωπο (Μέρος Α')

Στα πλαίσια της ασφάλειας και υγείας στην εργασία, ο εργοδότης αλλά και ο ίδιος ο εργαζόμενος είναι απαραίτητο να διαμορφώσουν τον εργασιακό τους χώρο, με τρόπο ώστε να επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας.

Οι κίνδυνοι που συντρέχουν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ή σε ένα χώρο γραφείου και σε εργοστασιακές εγκαταστάσεις, είναι διαφορετικοί. Ο υπάλληλος ο οποίος βρίσκεται σε γραφείο, δεν κινδυνεύει τόσο από εργατικό ατύχημα αλλά περισσότερο από παθήσεις που θα προκληθούν λόγω της πολύωρης ακαμψίας και στασιμότητας του. Σε ένα γραφείο είναι δυνατό να προνοηθούν διάφορες μικρές ‘διευκολύνσεις’ ούτως ώστε ο χώρος να είναι πιο εργονομικός.

Σημαντικό ρόλο έχει, κατ’ αρχήν, η φωτεινότητα του χώρου, λαμβάνοντας υπόψη το φυσικό φως που εισέρχεται από τα παράθυρα αλλά και το τεχνητό φως από λαμπτήρες. Απαραίτητες είναι οι κουρτίνες ούτως ώστε τις στιγμές που η φωτεινότητα είναι έντονη, να ελέγχεται αναλόγως. Όσο για τις λάμπες που υπάρχουν εντός του χώρου, καλό είναι να μην υπάρχει αντανάκλαση σε οθόνες υπολογιστών, να έχουν φωτεινότητα που να μη κουράζει το ανθρώπινο μάτι και να μην παρουσιάζουν φθορές, όπως το τρεμούλιασμα στις λάμπες φθορίου.

Ταυτόχρονα, ο κάθε ένας χρειάζεται να ρυθμίζει την οθόνη του υπολογιστή του (αν χρησιμοποιεί), ώστε να έχει τη κατάλληλη φωτεινότητα για να γίνεται η χρήση αυτού ορθολογικά. Πέρα όμως από την οθόνη, το πληκτρολόγιο πρέπει να έχει μια μικρή κλίση για να μη ταλαιπωρείται ο καρπός του χεριού, και το ποντίκι να είναι πάντα στη πλευρά που βολεύει τον χρήστη ανάλογα με τον αν είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας. Η οθόνη του υπολογιστή είναι σημαντικό να βρίσκεται στην ευθεία των ματιών, κυρίως για την αποφυγή παθήσεων στον αυχένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: