21 Δεκ 2008

Το ανθρώπινο δυναμικό ως πυλώνας ανάπτυξης

Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία αποτελεί ένα βασικό μοχλό ανάπτυξης, δεν παραγκωνίζεται η ύπαρξη του ανθρώπινου δυναμικού, ή όπως συνηθίζεται να χρησιμοποιείτε στην αγγλική, το human resources.

Ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να έχει την έννοια του ανθρώπινου κεφαλαίου, αλλά ακόμη και τη λογική όπως αυτή διαδόθηκε τα τελευταία χρόνια, ως ένα βασικό τμήμα επιχειρήσεων και οργανισμών. Το τμήμα, δηλαδή, εκείνο που αναλαμβάνει θέματα σχετικά με διορισμούς, προαγωγές, εκπαιδεύσεις και ότι άλλο περιλαμβάνεται στη σχέση μεταξύ του εργαζόμενου και της επιχείρησης. Στα πλαίσια της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν κάποιοι βασικοί άξονες ανάπτυξης. Αν θεωρήσουμε ότι ο οργανισμός είναι μια οντότητα με κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους, ξεκάθαρα διαμορφωμένους, η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού είναι εκείνη που θα θέσει σε ισχύ τους στόχους αυτούς μέσω της ‘εκμετάλλευσης’ του υπάρχοντος κεφαλαίου.

Ο οργανισμός λειτουργεί σε ένα περιβάλλον που δέχεται επιδράσεις τόσο από την κοινωνική και τη φυσική δομή, όσο και από την τεχνολογία και τον πολιτισμό. Η διεύθυνση του ανθρώπινου δυναμικού οφείλει να διαχειριστεί τα άτομα και την εργασία τους στα πλαίσια του οργανισμού, χτίζοντας ένα σύνολο γνώσεων και δραστηριοτήτων. Γερμανός κοινωνιολόγος ανέφερε πως, η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού δημιουργεί μια προστιθέμενη αξία. Η αξία αυτή μπορεί να μεταφραστεί ως τρόπος παραγωγής ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και υψηλότερης απόδοσης του οργανισμού.

Έστω κι αν είναι σε κάποιο βαθμό αντιφατικές οι λέξεις πόροι και άνθρωπος, η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού προσβλέπει να ελκύσει τα καλύτερα ‘κεφάλαια’ και να δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες εργασίας όπου να μπορέσουν να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση τους. Βασική επιδίωξη της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού είναι η ενσωμάτωση των εργαζομένων στον οργανισμό, ως κινητήριος μηχανισμός για την κερδοφορία και την υγιή ανάπτυξη του οργανισμού.
(Φιλελεύθερος, 21/12/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: