14 Δεκ 2008

Εργασιακό περιβάλλον φιλικότερο προς τον άνθρωπο (Μέρος Β’)

Πέρα από τις παθήσεις και ατυχήματα που μπορούν να προκύψουν από την έλλειψη ρυθμίσεων ασφάλειας και υγείας στην εργασία, συχνό φαινόμενο αποτελούν και τα διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Μικρές ή μεγάλες ’πινελιές’ προστασίας μπορούν να ανατρέψουν τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής και πολύωρης μονότονης εργασίας. Η ορθή ρύθμιση του φωτισμού, ο καλός εξαερισμός του χώρου, η αποφυγή των δυνατών ήχων είναι συνθήκες που πρέπει να θεωρούνται απαραίτητες στο εργασιακό περιβάλλον.

Ο εργοδότης οφείλει να είναι τυπικός απέναντι στον εργαζόμενο, παρέχοντας του όσες διευκολύνσεις χρειάζονται, όπως εργονομικά καθίσματα, προστατευτικά στις οθόνες των υπολογιστών και άλλα, ώστε να μπορεί να διεκπεραιώνει καλύτερα την εργασία του. Επιπλέον, σημαντικό είναι να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στον εργαζόμενο να κάνει μικρές παύσεις από την εργασία του. Γενικότερα, συστήνεται όπως κάθε 45 λεπτά καθιστικής εργασίας πρέπει να συνοδεύονται από 5 λεπτά παύσης.

Πέρα των πιο πάνω, ιδιαίτερη σημασία έχει το κάθισμα να είναι με χερούλια στο πλάι ώστε να στηρίζονται τα χέρια ή ακόμα, κάτω από τα γραφεία να βρίσκονται υποπόδια για να μην επιβαρύνονται τα πόδια κατά τη διάρκεια της καθιστικής εργασίας.

Το εργασιακό περιβάλλον αποτελεί για τους πλείστους εργαζόμενους το χώρο όπου διανύουν σχεδόν το ένα τρίτο της ημέρας τους. Είναι σίγουρο πως ο εργοδότης δεν μπορεί πάντα να επενδύει για όλες τις ’μικροπολυτέλειες’ που θα προσφέρουν στον εργαζόμενο ένα φιλικότερο περιβάλλον. Είναι επίσης σίγουρο, πως όσο καλύτερα διαμορφωμένος είναι ο εργασιακός χώρος, τόσο καλύτερη θα είναι τόσο η απόδοση όσο και η διάθεση για προσφορά του εργαζόμενου. Οι τέσσερις τοίχοι ενός γραφείου είναι συχνά ανιαροί και βαρετοί, κουράζοντας τον ’ένοικο’ τους, γι’ αυτό και η παραμικρή νότα διευκόλυνσης μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας.
(Φιλελεύθερος 14/12/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: