27 Σεπ 2009

Τι είναι κρίση

Στην εποχή που βρισκόμαστε, χρειάζεται να αναγνωριστεί ότι η έννοια της κρίσης δεν περιλαμβάνει μόνο αυτή που διανύουμε σήμερα. Κρίση μπορεί να προέλθει μετά από ένα τρομοκρατικό κτύπημα ή φυσικές καταστροφές. Κρίση μπορεί να δημιουργηθεί μετά την κατάρρευση του συστήματος πληροφοριών ενός κολοσσού ή μετά το θάνατο του βασικού διευθύνοντα μιας εταιρείας, χωρίς να υπάρχει άμεσος αντικαταστάτης. Κρίση μπορεί να υπάρξει μετά την παραγωγή ενός προϊόντος που θα προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στην υγεία των καταναλωτών ή την εμφάνιση σκανδάλων κατάχρησης και διαφθοράς.

Η κρίση δεν προσωποποιείται εξαρχής με οικονομικούς όρους. Στην πλειοψηφία όμως των κρίσεων το αποτέλεσμα είναι οικονομικό. Μείωση πωλήσεων και ανταγωνιστικότητας, ανυπαρξία νέων ιδεών και επεκτατικής πολιτικής στην αγορά, καταστροφή περιουσιών ή βάσης δεδομένων, ανεργία και αύξηση τιμών, όλα θα οδηγήσουν σε ένα οικονομικό κόστος.

Στην κρίση, είτε αυτή επηρεάζει την οικονομία γενικότερα ή την επιχείρηση ειδικότερα, τα επόμενα βήματα γίνονται με σύνεση ώστε η ανάκαμψη να εμφανιστεί στο προσκήνιο.

Ο Ian Mitroff, γνωστός σύμβουλος για τη διαχείριση κρίσεων, αναφέρει ότι κρίση είναι ένα ξαφνικό περιστατικό το οποίο μπορεί να επηρεάσει ή να καταστρέψει ένα ολόκληρο οργανισμό. Μια επιχείρηση δεν πρέπει να περιμένει τα πρώτα σημάδια της κρίσης για να αντιδράσει. Μια επιχείρηση χρειάζεται να προετοιμάσει ένα σχέδιο κρίσης, λειτουργώντας με πιθανά σενάρια κρίσης και πρακτικές αντιμετώπισης τους. Μια ομάδα διαχείρισης της κρίσης θα είναι αυτή που θα ακολουθήσει το σχέδιο δράσης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες και το ξαφνικό αυτό γεγονός να μην οδηγήσει σε ύφεση.

Εφόσον αναγνωριστεί η κρίση, πέρα κάποιων άμεσων δράσεων που ίσως θα χρειαστούν, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να έχουν έτοιμο το σχέδιο ‘σωτηρίας’ για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενέργειες. Οι σπασμωδικές και ραγδαίες λύσεις, όμως, χωρίς τον ανάλογο σχεδιασμό, δεν αποτελούν λύση.
(Φιλελεύθερος, 27/09/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: