24 Οκτ 2009

Πόλεμος ταλέντων

Οι επιχειρήσεις ολοένα και περισσότερο αναπτύσσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους για να ικανοποιήσουν τους επιδιωκόμενους στόχους. Η αγορά εργασίας είναι μια αρένα ανταγωνισμού και ο πόλεμος ταλέντων εκτυλίσσεται καθημερινά ώστε οι διευθύνοντες ανθρωπίνου δυναμικού να προσεγγίσουν και να εντάξουν στον οργανισμό τους ικανότερους.

Ο πόλεμος των ταλέντων, όπως είναι πλέον γνωστός, βασίζεται στην ανάδειξη της αξίας μέσω της ποιότητας των ταλαντούχων στελεχών με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση ενός εισιτηρίου για επικράτηση ή/και επιβίωση στην αγορά.

Η επιλογή των ταλέντων είναι δύσκολη, καθώς η ικανότητα των ατόμων αυτών δεν μπορεί να αναδειχθεί με απλή συνέντευξη πρόσληψης, αλλά με μια σειρά μεθόδων πρόσληψης, όπου θα μπορεί να διαφανεί η αξία, η ικανότητα, κτλ. Οι επιχειρήσεις προσφέρουν πλέον ποικιλία κινήτρων, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη διακράτηση και την παραμονή των ικανότερων.

Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που διαφωνούν με το κυνήγι ταλέντων. Η επιλογή και η απόκτηση ενός ταλέντου κάποιες φορές γίνεται με αντιδεοντολογικούς κανόνες. Για παράδειγμα, όταν μια ποδοσφαιρική ομάδα θέλει στο δυναμικό της ένα ποδοσφαιριστή, η διαδικασία είναι απλή. Η διεύθυνση της ομάδας προσφέρει ένα «ελκυστικότατο» ετήσιο μισθό, ώστε ο νέος ποδοσφαιριστής - ταλέντο να βρεθεί πλέον στην ομάδα.

Το ταλέντο είναι μια υποκειμενική έννοια, αλλά υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά των ταλέντων. Ο τραπεζικός που θα προσελκύσει ένα νέο πελάτη με μεγάλο χαρτοφυλάκιο, κλείνοντας συμφωνία εκατομμυρίων ή το στέλεχος εκείνο που με τις κατάλληλες προβλέψεις θα πετύχει τη μακρόχρονη βελτίωση της επιχείρησης, μπορεί να ονομαστεί ταλέντο.

Εκείνο πάντως που λέγεται είναι ότι το κυνήγι ταλέντων σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι ιδανικό, καθώς λόγω οικονομικής στενότητας, πολλές επιχειρήσεις δεν προχωρούν σε επιπλέον αυξήσεις και παροχές. Και όπως διάφοροι του τομέα ανθρωπίνου δυναμικού αναφέρουν … το ταλέντο δε θα σου φύγει, φθάνει να το ανταμείβεις.
(Φιλελεύθερος, 18/10/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: