28 Οκτ 2009

Το στυλ της διαμάχης

Τη δεκαετία του ’70, οι Thomas και Killmann διαμόρφωσαν πέντε τύπους αντιμετώπισης μιας διαμάχης.

Είστε ανταγωνιστικός; Ο ανταγωνιστικός συνήθως παρουσιάζεται σαν να ξέρει τι θέλει, και χρησιμοποιεί τη δύναμη του για να το αποκτήσει. Το στυλ αυτό είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις που μια εταιρεία πρέπει να λάβει μια επείγουσα απόφαση το συντομότερο. Όμως ο ανταγωνιστικός, ενώ είναι κατάλληλος για τις γρήγορες αποφάσεις, μάλλον δε δημιουργεί φιλίες στο χώρο εργασίας του.

Είστε συνεργάσιμος; Η συνεργασία οδηγεί συνήθως σε αποφάσεις οι οποίες να είναι αποδεκτές από τους συμμετέχοντες και ικανοποιούν τις ανάγκες σχεδόν όλων. Το στυλ αυτό είναι ιδανικό όταν πρέπει να παρθεί μια απόφαση με την αποδοτικότερη επιλογή, όπου όλα τα τμήματα της εταιρείας θα έχουν λόγο και ρόλο ή όταν προϋπήρχε διαμάχη και τώρα είναι ευκαιρία να ισορροπηθούν οι καταστάσεις.

Είστε συμβιβαστικός; Συνήθως οι συμβιβασμοί οδηγούν σε μια λύση η οποία εν μέρει θα ικανοποιεί τους ενδιαφερομένους. Όλοι θα συμβιβαστούν, είτε επειδή η επιλογή άλλης τακτικής θα κοστίσει ακριβά ή απλά διότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός για αποφάσεις και τρόπους αντιμετώπισης.

Είστε προσαρμοστικός; Ο τύπος αυτός εμφανίζεται σε όσους προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των άλλων, πολλές φορές εις βάρος των δικών του αναγκών. Η στάση αυτή είναι κατάλληλη όταν είναι πιο σημαντικό για την άλλη πλευρά το αποτέλεσμα ή ακόμα, όταν αναμένεις ότι θα είσαι πλέον σε θέση να ζητήσεις μελλοντικά ανταλλάγματα.

Συνηθίζετε να αποφεύγετε; Αυτά τα άτομα προσπαθούν να αποφύγουν τη διαμάχη γενικότερα. Προσπαθούν να αποφύγουν τις προστριβές και τη δημιουργία πιεστικού κλίματος. Είναι ένα είδος που ακολουθείτε όταν γνωρίζεις ότι ο αντίπαλος σου θα έχει προβάδισμα, αλλά επίσης είναι μέθοδος που ακολουθείται από εκείνους που είναι πιο αδύναμοι και αναποτελεσματικοί.
(Φιλελεύθερος, 25/10/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: