27 Δεκ 2009

Όροι Εργασίας … Γραπτώς!

Είναι συχνό το φαινόμενο, οι εργοδότες να ‘ξεχνάνε’ τη σύναψη γραπτών συμφωνιών, συμβάσεων ή συμβολαίων με τους εργοδοτούμενους τους. Με αυτό τον τρόπο, δυστυχώς, μπορούν να υποσχεθούν στους μελλοντικούς εργαζόμενους ελκυστικότερους όρους, και στην πράξη οι όροι να διαφέρουν. Είναι, επίσης, ένας εύκολος τρόπος να ‘ξεγελάνε’ όλους όσους δεν έχουν υπόψη τους ότι από το 2000, βρίσκεται σε ισχύ ο σχετικός Νόμος για την ενημέρωση του εργοδοτούμενου από τον εργοδότη για τους όρους που διέπουν τη σύμβαση ή τη σχέση εργασίας τους.

Ο Νόμος αυτός, καθορίζει ρητά, την έννοια του εργαζόμενου και δημιουργεί ένα πλαίσιο αναφορικά με τους όρους που υποχρεωτικά πρέπει να γνωρίζει ο εργοδοτούμενος, γραπτώς. Ο εργοδότης πρέπει να ενημερώνει γραπτώς είτε με σύμβαση εργασίας, είτε με επιστολή πρόσληψης, σχετικά με τους ουσιώδεις όρους εργοδότησης. Και αυτοί είναι ουσιαστικά η ταυτότητα των μελών που συνάπτουν τη συμφωνία, ο τόπος παροχής της εργασίας, η θέση και το αντικείμενο εργασίας του υπαλλήλου, η ημερομηνία έναρξης της σχέσης εργασίας και όπου ισχύει, η διάρκεια αυτής. Επιπλέον, ο εργοδότης πληροφορεί τον υπάλληλο για τη διάρκεια άδειας με απολαβές που δικαιούται, την αμοιβή του και τη συχνότητα καταβολής της, καθώς και το ωράριο εργασίας.

Είναι δικαίωμα του υπαλλήλου να διαβάζει και να γνωρίζει τους όρους εργασίας, και με αυτό τον τρόπο κατοχυρώνεται σε περίπτωση λύσης της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας με δυσμενείς όρους. Ουσιώδης, επίσης, όρος, αποτελεί ο τρόπος λύσης της σχέσης εργασίας μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου, από ένα από τους δύο, καθότι σε περίπτωση παρατυπιών, θα μπορούν να καταφύγουν σε δικαστικά μέσα, έχοντας ως βάση το γραπτό συμβόλαιο, το οποίο, για παράδειγμα, παραβιάστηκε. Σε περίπτωση, όμως, που προκύπτει οποιαδήποτε αστικής φύσεως διαφορά, αρμόδιο είναι το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών.
(Φιλελεύθερος, 20/12/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: