14 Δεκ 2009

Συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Στην εποχή που βρισκόμαστε, οι γυναίκες επιλέγουν να ακολουθήσουν τη δική τους επαγγελματική σταδιοδρομία. Επιλέγεις όμως την επαγγελματική σταδιοδρομία ή την οικογενειακή ζωή; Γιατί να μην μπορείς να επιλέξεις και τα δύο;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολιτικές της για συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, προσπαθεί να προωθήσει μέσα επίτευξης αυτών. Η δημιουργία παιδοκομικών σταθμών, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και η χρήση της γονικής άδειας είναι κάποια από τα μέτρα που έχουν ήδη προταθεί στο τραπέζι.

Σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία, η γονική άδεια, είναι η άδεια που μπορεί να λάβει κάθε εργοδοτούμενος γονέας, χωρίς, όμως, αποδοχές, για περίοδο μέχρι και 13 εβδομάδες, με σκοπό τη φροντίδα και την ανατροφή του παιδιού (μετά από γέννηση ή υιοθεσία). Στην περίπτωση του φυσικού γονέα, η γονική άδεια μπορεί να ληφθεί μετά το τέλος της άδειας μητρότητας και μέχρι και την ηλικία των έξι ετών.

Το μέτρο αυτό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποτέλεσε καινοτομία, καθότι δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να λάβουν επιπλέον άδεια για τη φροντίδα των παιδιών. Προφανώς, δεν είναι ελκυστικό το γεγονός ότι η γονική άδεια είναι άνευ αποδοχών, παρ’ όλα αυτά, αποτελεί πλέον δικαίωμα των γονέων να την εκμεταλλευθούν. Με βάση την πρόσφατη συμφωνία των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων, η γονική άδεια μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους εργοδοτούμενους, παρέχοντας προστασία κατά της απόλυσης αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα στον εργοδοτούμενο να ζητήσει αναπροσαρμογή των ωρών εργασίας του όταν επιστρέψει στην εργασία.

Στην Κύπρο, παραμένει ακόμα μειωμένη η χρήση της γονικής άδειας, κυρίως λόγω της απουσίας ενημέρωσης. Με την άδεια αυτή τόσο ο πατέρας όσο και η μητέρα μπορούν να φροντίσουν το παιδί τους για ένα μεγαλύτερο διάστημα, έχοντας και την ευκαιρία να ισορροπήσουν μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
(Φιλελεύθερος, 13/12/2009)

3 σχόλια:

ρίτσα είπε...

η άνευ απολαβών είναι μέχρι και τα 6 χρόνια; ή για 13 βδομάδες;

Νάσια είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου, Νιόβη, καθώς πράγματι για τους νέους της γενιάς μας η συμφιωλίωση της εργασίας και της οικογένειας αποτελεί μέγα ζητούμενο.

Πιστεύω, όμως, πως το υφιστάμενο νομοθετικό σύστημα ουδόλως το πετυχαίνει. Η άδεια μητρότητα που παρέχεται στις Κύπριες είναι από τις μικρότερες, αν όχι κι η μικρότερη, στην Ευρώπη, η δε γονική άδεια άνευ απολαβών είναι δώρο άδωρο για μια οικογένεια χωρίς μεγάλη οικονομική άνεση. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν άλλα μέτρα, όπως π.χ. βρεφοκομικοί σταθμοί στους χώρους εργασίας, που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν κάπως την κατάσταση.

Γι αυτό κι είναι νομίζω καιρός για να διεκδικήσουμε ριζικές αλλαγές στο θέμα αυτό. Ας μην ξεχνούμε πως η διευκόλυνση των πολιτών στη δημιουργία οικογένειας, δεν συνιστά μόνο κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους σε προσωπική και οικογενειακή ζωή, αλλά και βοηθά στην ουσιαστική εμπέδωση της ισότητας των δύο φύλων.

NG. είπε...

Αγαπητή Ρίτσα, ο γονέας μπορεί να πάρει την γονική άδεια μέχρι το παιδί του να γίνει 6 ετών (ή σε περίπτωση υιοθεσίας, μέχρι και 6 χρόνια από την ημέρα υιοθεσίας). σε αυτά τα 6 χρόνια μπορεί να ζητήσει μέχρι και 13 εβδομάδες άδεια.

Νάσια μου, συμφωνώ απόλυτα ότι είναι δώρο άδωρο η άδεια να είναι άνευ απολαβών, δυστυχώς, όμως, αυτό ισχύει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. οι κοινωνικοί εταίροι προσπάθησαν να τροποποιήσουν αυτή τη πρόνοια, κάτι το οποίο τελικά ήταν ανεπιτυχές. Πέρα όμως από αυτό, υπάρχουν πολλά ακόμα για να επιτευχθεί η συμφιλίωση. ΟΙ βρεφονηπιοκομικοί σταθμοί είναι μια λύση (η οποία ακόμα στην Κύπρο δεν είναι σύνηθες οι γονείς να παίρνουν τα παιδιά του από 9 μηνών στο σταθμό), αλλά μπορεί να αναπτυχθούν και οι πιο έυέλικτες μορφές απασχόλησης - όπως η μερική απασχόληση, η οποία δε συναντάται συχνά (ούτε καν τώρα που βρισκόμαστε σε καιρό κρίσης).