16 Νοε 2009

Οικονομική αναδιάρθρωση

Ανοικοδόμηση ή αναδιάρθρωση μιας οικονομικής μονάδας μπορεί να λάβει πολλαπλές μορφές. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να είναι αποτέλεσμα μειωμένου κύκλου εργασιών της επιχείρησης, ή έντονου ανταγωνισμού, ή περιβαλλοντικών απαιτήσεων και βιομηχανοποίησης. Οικονομική ανοικοδόμηση υπήρξε όμως και μετά την εισβολή το 1974, ή μετά τον εμφύλιο πόλεμο στην Αμερική ή μετά από πρόσφατες φυσικές καταστροφές που προκάλεσαν έντονα προβλήματα σε οικονομίες χωρών.

Σκοπός είναι να γίνει διάρθρωση και οικοδόμηση από την αρχή. Στην Κύπρο, υπήρξαν εταιρείες που αποφάσισαν όπως προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των δομών τους, ώστε να επιστρέψουν και πάλι στο ανταγωνιστικό παιγνίδι της αγοράς.

Η ανοικοδόμηση αποσκοπεί στην επίτευξη μιας εναλλακτικής στρατηγικής και οργάνωσης. Η εταιρεία, η οποία θα διαπιστώσει την ανάγκη να προχωρήσει σε αλλαγές στις δομές της επιχείρησης, μπορεί να επιλέξει ένα νέο επιχειρηματικό ρίσκο. Υπάρχουν οι περιπτώσεις εκείνες οι οποίες θα προχωρήσουν σε συγχώνευση εταιρειών. Υπάρχουν και εκείνες οι οποίες θα επιλέξουν την εξαγορά της επιχείρησης. Υπάρχουν όμως κι κάποιες οι οποίες διαλέγουν τη μείωση τους κόστους, ώστε η επιχείρηση να σταθεί στα πόδια της και να ανακτήσει τις δυνάμεις της. Στις περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων (που δεν αφορούν μόνο σκοπούς αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων), υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που προνοεί τέτοιες επιλογές.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η ίδια η εταιρεία επιλέγει να παραμείνει ως έχει; Σημαντικότερο πάγιο κόστος μιας μεγάλης εταιρείας είναι οι αποδοχές του προσωπικού. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε ακόμα και σήμερα. Σε περίοδο κρίσης, μείωσης εργασιών και απώλειας κερδών, οι διοικήσεις των εταιρειών αναζητώντας τρόπους επιβίωσης επιλέγουν να απολύσουν μαζικά εργαζόμενους.

Πέρα όμως από τις απολύσεις και τα σχέδια αποζημιώσεων, μια επιχείρηση μπορεί να επιλέξει την σύμπτυξη τμημάτων, την αυτοματοποίηση υπηρεσιών, την χρήση ηλεκτρονικού εμπορίου και την αναζήτηση τρόπων μείωσης του κόστους παραγωγής.
(Φιλελεύθερος, 15 Νοεμβρίου 2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: