26 Νοε 2009

Επιδιώκεις την προσωπική σου ανάπτυξη;

Ίσως είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει κάποιος το πότε η εργασιακή ικανοποίηση αντικαθίσταται από μια μονότονη ρουτίνα. Βλέπεις το ρολόι συνεχώς λίγο πριν το τέλος της εργασιακής μέρας; Βαριέσαι μόνο και μόνο στη σκέψη ότι θα πρέπει να πας στη δουλειά; Μήπως πρέπει να τονώσεις το εργασιακό σου πνεύμα και να ανακτήσεις δυνάμεις και κίνητρα για τη συνέχεια;

Η επιδίωξη της προσωπικής ανάπτυξης είναι μέσο να ξεφύγει ένας εργαζόμενος από μια μονότονη καθημερινότητα στην εργασία. Είναι, όμως, και μέσο για ανέλιξη, επίτευξη καριέρας και μακροπρόθεσμων στόχων.

Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο και τις ευθύνες μας, βασικό συστατικό των προσωπικών και επαγγελματικών στόχων είναι ένας ορίζοντας. Που θέλεις να φθάσεις; Εργάζεσαι απλά με σκοπό να λάβεις τον μισθό σου στο τέλος του μήνα; Ετοιμάζοντας ένα πλάνο, με απαρχή την κατεύθυνση που το κάθε άτομο θα ήθελε να έχει, χρειάζονται, ακολούθως, στόχοι και βήματα που θα πραγματοποιηθούν μέχρι την επίτευξη του επιδιωκόμενου. Ο καθορισμός στόχων σε ατομικό επίπεδο λειτουργεί περίπου όπως τον επιχειρησιακό καθορισμό στόχων. Ανακαλύπτοντας τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του ατόμου, λαμβάνοντας υπόψη το ίδιο το άτομο αλλά και όσους είναι γύρω του, ο κάθε ένας μπορεί να ανακαλύψει τις ευκαιρίες και τα εμπόδια που θα υπάρξουν, καθώς και τους εξωτερικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν την διαδικασία.

Είναι προτιμότερο ο κάθε ένας να επικεντρωθεί στα ‘ατού’ του, στα πλεονεκτήματα του και έχοντας κατά νου όσα χρειάζεται να ληφθούν υπόψη, προσανατολίζει πλέον συγκεκριμένα την πορεία στους στόχους. Η δυναμικότητα του ατόμου αντικατοπτρίζεται και στο προσωπικό του πλάνο για ανάπτυξη και μελλοντική επίτευξη στόχων. Αν προσθέσουμε τον ενθουσιασμό, την προσωπική δέσμευση, τις προηγούμενες επιτεύξεις και στόχους που είχαν ολοκληρωθεί, ακόμα και την προσωπική βελτίωση μέσω εκπαίδευσης ή κατάρτισης, η συνταγή θα πετύχει.
(Φιλελεύθερος, 22 Νοεμβρίου 2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: